09 oktober 2023

Nieuwe kalverspecialist van start: Flink

Er is een nieuwe specialist in kalveropfok in het land: Flink. Gestart omdat de vraag bij melkveehouders naar specifieke expertise op kalveren toeneemt.

Het opfokken van een kalf was lange tijd voor een deel gestoeld op hoop: we verzorgen het, geven het te eten en drinken en hopen dan dat het een goede koe wordt. “Maar de druk is groot. Tegenwoordig moet elk kalf prijs zijn”, vertelt jongveespecialist Laura Surink. “Als een kalf goed groeit, als haar vacht glimt, als het gezond is … dan levert dat per definitie een sterke, beter renderende koe op. En ja, daar heb je invloed op. Melkveehouders zien dat. Het ontbrak alleen aan een partij die hen hierin, vanuit een volledig commitment op meetbare resultaten, ondersteunt. Die is er nu: Flink.”

Nieuwe kalverspecialist

Het initiatief voor Flink komt vanuit vier voerleveranciers: Fierens Mengvoeders, Mulders Oudenbosch, Theeuwes Mengvoeders en Victoria Mengvoeders, die alle vier verbonden zijn met Fransen Gerrits BV, de oprichter van Flink. Tevens wordt Flink ondersteund door de specialisten van Kalfsupport.

Complete ondersteuning

Flink is ambitieus. Het wil in kalveropfok dé specialist in het zuiden van Nederland en België worden. Het adres waar je als melkveehouder voor complete ondersteuning terecht kunt: voor advies en begeleiding op gebied van voer, verzorging, gezondheid, huisvesting, klimaat, management en hygiëne. Maar ook de plek met alle benodigdheden voor kalveropfok onder één dak. De plek waar je voerproducten bestelt: melkpoeder, brok, mineralen en een verbeterd en uitgebalanceerd TMR-rantsoen, en waar je via Kalfshop alle overige benodigdheden voor de kalveropfok in huis haalt.

‘De jeugd heeft de toekomst’

Flink treedt officieel pas op 9 oktober naar buiten, maar ondersteunt sinds dit voorjaar al diverse melkveehouders. Met jongveespecialisten Laura Surink en Jos Dortmans als kartrekkers en met korte lijntjes naar melkveespecialisten. “Kalveren en vaarzen kosten gemiddeld niet veel tijd”, vertelt Jos Dortmans. “Totdat ze wat mankeren. Als je als melkveehouder vanaf het begin al net iets meer zorg geeft aan je kalveren, dan heb je daar later profijt van. Zoals ze dat zeggen: de jeugd heeft de toekomst. Laatst was ik bij een boer op bezoek voor de koeien. ‘Kom eens mee naar de kalveren kijken’, zei hij. ‘Ze zijn nog nooit zo mooi geweest als nu …’ Kijk en dat hopen we straks van alle melkveehouders terug te horen!” 

Meer weten?