Van vroeger tot nu

De Firma Fierens groeide uit van een maalderij voor derden, tot het huidige bedrijf ‘Fierens Mengvoeders BV’.

In 1935 startte grootvader Louis Fierens een maalderij. Dit was een loonmaalderij van granen voor landbouwers in de buurt.

In 1943 werd de loonmaalderij verder uitgebouwd door vader Cyriel Fierens en echtgenote Clemence Boodts. Deze maalderij kende een belangrijke groei na de tweede wereldoorlog. Bovendien steeg ook de verkoop van samengestelde voeders. De omzet bedroeg al gauw 800 ton/jaar.

In 1970 kwamen Paul Fierens en Maria Verbraeken in de zaak. Vijf jaar werd er nog samengewerkt met vader. In deze periode werd een handelszaak overgenomen, wat voor een verdubbeling van de omzet zorgde.

In 1984 werd de stap gezet van veevoederhandelaar naar het zelf laten produceren van voeders te Baasrode, onder een eigen merknaam ‘Voeders Fierens’.

De belangrijkste mijlpaal voor het bedrijf was het jaar 1994. In dit jaar is een eigen productie-eenheid gebouwd, met de nieuwste productiemethoden, waaronder expanderen. Hiervoor werd Fierens Mengvoeders NV opgericht. Na jarenlange discussies, openbare hoorzittingen, protesten van buurtbewoners, zijn wij verplicht geweest met deze belangrijke uitbreiding te verhuizen naar de industriezone in Temse. Dit bleek een goede beslissing te zijn geweest, gezien de verstrenging van milieunormen. Rond de opstartperiode van de fabriek, werd ook CCM opgeslaan en verwerkt. Voor het verwerken van CCM in onze voeders waren wij de eerste in België. Aan de fabriek waren 5 boxen voor de opslag van CCM voorzien.

In 1998 werden, na een verdere uitbreiding met 13 boxen voor CCM, ook extra grondstoffensilo’s en een 2de bulkstraat voorzien voor korrels.

In 2001 was er de productiestart van laag-fosfor-voeders. In het jaar 2002, werd een kwaliteitshandboek opgesteld en behaalden we de eerste GMP+ erkenning. In 2006 werd de fabriek uitgebreid met een bulkblending unit. Dit stelde ons in staat gemedicineerde voeders te produceren, zonder gevaar voor contaminatie.

In 2008 kwamen dochter Kristel Fierens en schoonzoon Alexander Libens in het bedrijf.

In 2010 werd één expanderlijn omgebouwd naar een extrusielijn. Als gevolg startten we in 2011 met de verkoop van ontsloten granen, waaronder FIEROAT, een ontsloten haver.

In 2014 werd een nieuw kantoor, magazijn en extra grondstofsilo bijgebouwd, zodat we sinds januari 2015 volledig in Temse gelegen zijn.

De vraag naar haverproducten zoals FIEROAT, maar ook haver met andere bewerkingen blijft stijgen. Er werd geïnvesteerd in een nieuwe havertoren. Deze is operationeel sinds maart 2016.

Sinds januari 2021 hebben we een samenwerking met Fransen Gerrits. Door kennis te bundelen kunnen we onze voeders en adviezen verder verbeteren en zodoende onze klanten nog beter van dienst zijn. Door een grensoverschrijdend netwerk in Zuid-Nederland en Vlaanderen is samenwerken binnen de keten makkelijker en daar kunnen onze klanten hun voordeel mee doen.